ساعت خلبانی

ساعت خلبانی چیست؟

ساعت خلبانی که برخی به آن هوانوردی هم می‌گویند، توسط برندهای مختلف ژاپنی، سوئیسی و حتی آمریکایی ارائه می‌شود. این ساعت‌ها که صفحه‌ای بزرگ و مدرج دارند و در یک بازه طولانی شکل گرفته و به تکامل امروزی رسیده‌اند. خلبانی یکی از معروف‌ترین مدل‌های ساعت در سراسر جهان است که به صورت اختصاصی برای سفرهای هوایی طراحی شد اما امروزه همه می‌توانند از آن استفاده کنند. در این مطلب به بررسی این موضوع می‌پردازیم که ساعت خلبانی چیست و برای چه کسانی مناسب است.

مهمترین مشخصات و ویژگی‌های ساعت خلبانی چیست؟

همه افراد این ساعت‌ها را از صفحه بزرگ، علامت مثلث که روی ساعت 12 قرار گرفته، پیچ تنظیم برجسته و صفحه مدرج مشکی با خوانایی بالا می‌شناسند.

این ساعت‌ها در روزهای اولیه حیات خود یک نیاز اصلی وضروری برای هر خلبانی بود که با خود به کابین پرواز می‌برد، در طول سالیان ویژگی‌های این ساعت تکامل پیدا کرد و به شکل مدل‌های پیشرفته امروزی درآمد، به موازات آن صنعت هوانوردی هم پیشرفت کرد و ابزارهای تازه‌ای به خدمت کادر پرواز درآمدند و نیاز به این ساعت‌ها کمتر و کمتر شد.

اولین ساعت خلبانی چه سالی وارد بازار شد؟

در سال 1904 اولین ساعت‌های خلبانی راهی بازار شدند. در واقع عصر طلایی صنعت هوانواردی و فاصله دو جنگ جهانی زمانی بود که این ساعت‌ها طراحی شده، پیشرفت کردند و به خدمت خلبانان درآمدند.

سانتوس دومنت خلبانی بود که در یک پرواز تاریخی دور برج ایفل پرواز کرد و به مناسبت این اتفاق تاریخی ساعتی را سفارش داد که بعدها به عنوان خلبانی و به نام او شهرت جهانی پیدا کرد. او با لوئیس کارتیه ساعت ساز مشهور فرانسوی دوست بود و یک روز در گفت‌وگوهای خود از ساعت جیبی‌ای که داشت شکایت کرد که هنگام خلبانی به سختی در دسترس قرار دارد و خواندن آن سخت می‌شود. آقای کارتیه هم برای اینکه مشکل را حل کند به فکر طراحی یک ساعت ویژه افتاد.

خلبانی کار حساسی است و این فرصت وجود نداشت که وی در طول پرواز در جیب خود به دنبال ساعت بگردد، صفحه ساعت‌های آن دوران اغلب سفید بود و خوانایی کمی در حین پرواز داشت و به همین دلیل نیاز بود ساعتی متناسب با شرایط پرواز طراحی و ساخته شود.

جالب است بدانید تا آن زمان ساعت مچی یک وسیله تزئینی بود که تنها توسط خانم‌ها مورد استفاده قرار می‌گرفت و آقایان استفاده از چنین ساعت‌های را نمی‌پسندیدند.  در سال 1911 ساعت‌های خلبانی سانتوس اولی مدل‌های ساعت مچی بودند که به تولید انبوه رسیدند و این ساعت‌های خلبانی به همین دلیل در تاریخ ماندگار شدند.

ساعت‌های خلبانی چطور از تجهیزات جنگی به ابزاری عمومی تبدیل شدند؟

ساعت‌های خلبانی در کنار سایر اکسسوری‌ها که به این نام شهرت پیدا کرده‌اند مثل عینک‌های خلبانی، کت‌های چرمی و سایر محصولات فشن خلبانی همیشه محبوب هستند و به اصطلاح از مد نمی‌افتند اما حتما برای شما هم جالب است که بدانید این ساعت‌ها چطور از یک تجهیزات ضروری نظامی به اکسسوری  عمومی مورد استفاده مردم تبدیل شدند.

وقتی ساعت‌های خلبانی به تولید انبوه رسیدند کم کم مورد استفاده آقایان قرار گرفتند و به این ترتیب از اکسوسوری مخصوص بانوان به یک اکسسوری عمومی مورد علاقه همه افراد تبدیل شد. امروزه ساعت مچی مهمترین و گرانبها‌ترین اکسسوری است که آقایان از آن استفاده می‌کنند.

در میان مهمترین خلبان‌هایی که از این ساعت استفاده کردند  می‌توان  به لوییس بلریوت فرانسوی  اشاره کرد که یک ساعت از برند زنیت را به دست می‌بستد. برادران رایت هم یک مدل قدمی از ساعت‌های مچی را مورد استفاده قرار می‌داند که اطلاعات زیادی از برند آن در درسترس نیست.

نقش ساعت‌های خلبانی در طول جنگ‌های جهانی چه بود؟

نمونه‌های اولیه ساعت خلبانی که در جنگ جهانی اول مورد استفاده قرار می‌گرفت تنها قادر بود طول مدت پرواز را ثبت کند اما به مرور قابلیت‌های جدیدی هم به این ساعت‌ها افزوده شد. بعدها نشانه‌های روی ساعت قرار گرفت که برای مسیریابی، نظارت بر مصرف سوخت و حمله‌های هماهنگ خلبان‌ها مورد استفاده قرار می‌گرفت.

اما هنوز مشکل سختی خواندن ساعت در طول پروازهای شبانه وجود داشت که با کمک ارائه ساعت‌های شبرنگ این مشکل برطرف شد.

در طول جنگ جهانی دوم خلبانی در آمریکا رونق پیدا کرد و بر سر پیشرفت‌های صنعتی این رشته رقابت شدیدی بین سازندگان شکل گرفت و خلبان‌ها هر روز سعی می‌کردند رکورد پروازی جدیدی را ثبت کنند. پرواز روی دریا هدف بعدی بود که البته نیاز به ابزاری برای مسیریابی دقیق داشت. یک برند سوئیسی این مشکل را برطرف کرد و ساعتی با قابلیت مسیریابی به بازار معرفی ساخت . درطول جنگ جهانی دوم نوع لباس پوشیدن خلبان‌ها تغییر کرد و طول بند ساعت‌ها دوبرابر شد که خلبان بتواند آن را روی لباس‌ها ببندد.

ساعت‌ها دقیق و دقیق‌تر شدند و نیاز به تنظیم کمتری پیدا می‌کردند. دکمه تنظیم ساعت هم بزرگتر تولید شد تا راحت‌تر بتوان هنگام پرواز از آن استفاده کرد.

ساعت‌های خلبانی پس از آن به کرنومتر دقیق مجهز شدند و خلبان به کمک عقربه‌های خوانا و مثلث قرار گرفته در موقعیت ساعت 12 به راحتی می‌فهمید که آیا برعکس پرواز می‌کند یا خیر. برخی مدل‌های طراحی شده در آن روزها از نظر دقت و کارایی با مدل‌های امروزی برابری می‌کند.

ساعت‌های خلبانی در دوران صلح چه کارایی‌های دارند؟

در دوران صلح سلبریتی‌ها و افراد مشهوری مثل فردی مرکوری، الویس پریسلی و تام کروز از این ساعت‌ها استفاده کردند و آن را از یک ابزار اختصاصی برای شغل خلبانی به یک اکسسوری در دنیای مد تعریف کردند که در دوران صلح مورد استفاده بسیاری از ما بوده است.

اگر به دنبال ساعتی هستید که بسیار باکیفیت باشد، به راحتی از مد نیفتد و همیشه بتوانید از آن استفاده کنید ساعت‌های خلبانی بهترین گزینه برای شما هستند.

در طول این سال‌ها چند مدل از ساعت‌های خلبانی برای کادر پرواز شرکت‌های هواپیمایی مسافر بری طراحی شد و این مدل‌ها از نظر شکل، رنگ و طراحی با مدل‌های ساده و ابتدایی تفاوت آشکاری داشتند. در حال حاضر قوانین خاصی برای طراحی و ساخت این ساعت‌ها وجود ندارد و برندها بسته به خواست خود امکانات مختلفی را روی مدل‌های جدیدی که با بازار ارائه می‌دهند قرار می‌دهند.

بسیاری افراد هنوز به دلیل وجود صفحه بزرگ و خوانا این نوع از ساعت‌ها را خریداری می‌کنند. بندهای برزنتی که انتخاب اغلب سازنده‌ها برای ساعت‌های خلبانی است به آن شکل اسپورت می‌دهد و به همین دلیل جوانان و طرفداران استایل اسپورت این ساعت را بیشتر از سایرین می‌پسندند.

بعضی از این ساعت‌ها صفحه مدرج و امکاناتی دارند که خلبان‌های امروز هم بتوانند از آن‌ها برای انجام محاسبات دقیق خود استفاده کنند. امروزه اطلاعات پرواز توسط ابرکامپیوترها ثبت و محاسبه می‌شود اما صفحه‌های مدرج  و ویژه این ساعت‌ها علاوه بر طراحی خاص هنوز هم برای محاسبات دستی خلبان‌ها کاربرد دارد.

اگر به ساعت خلبانی علاقه دارید و می‌خواهید مدل‌های مختلف مدرن آن را ببینید تا بتوانید بهتر تصمیم گیری کنید، گالری نیک به عنوان یک فروشگاه آنلاین تخصصی عرضه ساعت مچی و انواع اکسسوری، مدل‌های مختلف ساعت خلبانی از برندهای مختلف را در اختیار شما گذاشته تا ضمن مقایسه امکانات و قیمت‌های ساعت‌های مختلف آنچه دلخواهتان است را انتخاب کنید.

تمامی محصولات گالری نیک از نمایندگی‌های معتبر برندهای محبوب در سراسر کشور تهیه شده و کیفیت بالایی دارند. شما می‌توانید ساعت دلخواه خود را به صورت آنلاین خریداری کنید و بدون نیاز به پرداخت هزینه حمل و نقل هر کجا که بخواهید تحویل بگیرید.

+ بیشتر...

نظر خود را ارسال کنید

نظرات

هادی
/ 1403 اردیبهشت 27

سلام من یه ساعت لاکسمی مدل 8525 از فروشگاه کرمانشاه برای پسرم خریدم متاسفاته ظرف هفته اول جا میموند بردیم گفتن باید بدیم تهران تعویض کنند بعد ده روز تحویلمون دادن حالا یهو تاریخش دو روز میپره جلو، من باورم نمیشه این ساعت کار ژاپن باشه، نمیدونم حالا باید چیکارش کنیم؟؟؟

نیک گالری
/ 1403 اردیبهشت 27

درود اگر باز هم این مشکل رو داره حتما به فروشگاهش نشون بدید و درخواست تعویض ساعت یا موتور ساعت رو داشته باشید - اتفاقا شرکت این برند بسیار پاسخ گو هستند

فاطمه ناظمی
/ 1402 دی 18

بنده حدود ۱۴ ماه پیش ساعت لاکسمی اتوماتیک مدل 8514L خریدم به جرات میگم در کل ۶ ماه استفاده از ساعت نکردم بقیه مواقع ساعت در تعمیرگاه بوده. ساعت بنده حتی ۱۲ ساعت شارژ نگه نمیداره. بطور مثال دیشب دقیقا ساعت ۹.۵ شب ساعت رو از دستم بیرون آوردم، طبق عادت پنج دور کوک کردم و امروز که دیرتر از منزل خارج شدم ساعت ۱۰ صبح که ساعت رو برداشتم دستم کنم دیدم روی ساعت ۹ خوابیده. هربار به نمایندگی مراجعه کردم بیشتر از یک ماه ساعت رو نگه داشتن و بعد از تحویل گرفتن متوجه شدم که همچنان مشکل رفع نشده. دوبار از همدان به تهران رفتم و مستقیما به نمایندگی تهران تحویل دادم. یک بار داخل پاساژ سمرقند شخصا ساعت رو تحویل دادم. یک بار هم با پیک درب منزل نماینده در تهران ارسال کردم. جالب اینجاست که شخصی که در پاساژ سمرقند ساعت رو تحویل گرفتن فرمودن ساعت اتوماتیک ۵، ۶ ساعت شارژ نگه می‌داره و شما حساسیت بیش از حد دارید در حالی که شخصی که ساعت رو به ما فروخت فرمودن که حدود ۳۰ ساعت شارژ نگه میداره. بنده حتی به ۲۰ ساعت هم راضی هستم. اما چیزی که تجربه میکنم حدود ۱۰ الی نهایتا ۱۲ ساعت هستش اون هم به شرط کوک دستی وگرنه حدود ۷ ساعت بعد ساعت می‌خوابه و من نمیدونم باید این مشکل رو از کجا در پیگیری کنم؟

نیک گالری
/ 1402 دی 18

درود عرض ادب - البته ما هم یکی از نمایندگان لاکسمی هستیم و شرکت اصلی همان شرکت سرتاجی هست که ارتباط گرفتید - متاسفانه کاری از دست بنده بر نمیاد منتها پیشنهاد می کنم از اتحادیه ساعت مربوط به شهر خودتان و در صورت عدم پاسخ مناسب از تعزیرات پیگیری کنید