چرا ساعت رسمی کشورها تغییر میکند؟
چرا ساعت رسمی کشورها تغییر میکند؟
هر ساله در کشور شاهد آن هستیم که دوبار ساعت رسمی تغییر میکند و با معضل ساعت قدیم و جدید روبهرو هستیم اما این اتفاقی نیست که تنها در ایران رخ بدهد یا ابتکار کشور ما نیست، هر ساله تغییر ساعت در فصل بهار برای صرفهجویی در مصرف انرژی در اغلب کشورهای جهان انجام میشود و به نوعی نوید بخش رسیدن فصل گرما و طولانی شدن روز است. اگر میخواهید بدانید چرا ساعت رسمی کشورها تغیر میکند این مطلب را تا آخر دنبال کنید.
از چه زمانی تغییر ساعت رسمی کشورها باب شد؟
اطلاع دقیقی در این خصوص نداریم اما به نظر میرسد کشورهای اروپایی که در عرضهای جغرافیایی بالاتر هستند و نور آفتاب کمتری دریافت میکنند پیش از همه به فکر انجام این کار افتادند. در این کشورها برای تامین انرژی لازم از سوختهای فسیلی مثل نفت و ذغال سنگ که بسیار گران بود استفاده میشد و با تغیر ساعت تلاش میکردند مصرف سوخت را کاهش داده و در عین حال از فرصت روز بهره بیشتری ببرند.
برخی مورخان معتقدند ایده تغییر ساعت نخستین بار در سال ۱۸۹۵ توسط جرج ورنون هادسون شکل گرفت و در طول جنگ جهانی اول مورد استفاده قرار گرفت اما هیچ دلیل علمی و اثبات شدهای وجود ندارد که پیش از این زمان، تغییر ساعت رسمی در اروپا اجرا نمیشده است.
در دهه ۱۹۷۰ میلادی بحران انرژی در اروپا و آمریکا شکل گرفت و از آن زمان تا کنون تغیر ساعت جهانی در اغلب کشورهای اروپایی و امریکا مورد استفاده قرار میگیرد.
تغیر ساعت رسمی کشورها به چه شکل انجام میشود؟
تغییر ساعت تابستانی (DST) هر سال در ابتدای بهار انجام میشود و در آغاز پاییز هم زمان به حالت اولیه خود باز میگردد میزان تغییر زمانی معمولا در همه جای جهان یک ساعت است. طبق قانون تغیر ساعت رسمی ایران، هر ساله درساعت 24 اول فروردین زمان یک ساعت به جلو کشیده میشود و در ساعت 24 سی شهریورماه هم به شکل اولیه خود برمیگردد. به این ترتیب مردم مجبور نخواهند بود صبحها موقع بیداری از چراغ استفاده کنند و عصر هم 1 ساعت بیشتر از روشنایی روز بهره میبرند.
میگویند آلمان در طول جنگ جهانی اول برای اینکه مصرف ذغال سنگ خود را کاهش دهد و از آن برای تامین تجهیزات جنگی استفاده کند، پیش از سایر کشورهای اروپایی این کار را اجرایی کرده است.
همیشه تغییر ساعت به شکل امروزی و 1 ساعته نبوده است، در برخی کشورها این تغییر زمان 30 دقیقه و در برخی دیگر 2 تا 2 ساعت و 45 دقیقه هم ذکر شده است.
فایده تغییر ساعت جهانی چیست؟
در سال 1975 تحقیقی در دپارتمان حمل و نقل ایالات متحده آمریکا انجام شد که نشان داد که تغییر ساعت حداقل 1 درصد مصرف انرژی را در سراسر آمریکا کاهش میدهد و استفاده بیشتر از نور خورشید 0.7 درصد میزان مرگ و میر ناشی از تصادفات رانندگی را کمتر میکند، همچنین نرخ جرم و جنایت هم حدود 10 تا 13 درصد کاهش پیدا میکند.
کاهش دید در شب یکی از علل اصلی تصادفات است که با تغیر ساعت جهانی و استفاده بهتر از نور آفتاب خطر تصادفات به میزان قابل توجهی کاهش پیدا میکند. هرچه روز طولانیتر باشد امکان بروز اعمال جنایتکارانه هم کاهش پیدا میکند و به این ترتیب تغییر ساعت رسمی برای کاهش جرم و جنایت هم اتفاق خوبی به شمار میآید.
عدهای این تغییر زمان و گیج شدن را نمیپسندند اما اگر مزایای مختلف آن به خوبی برای افراد شرح داده شود به احتمال زیاد از انجام این کار پشتیبانی بیشتری میکنند.
اجرای این روند در سراسر جهان باعث شده که انجام آن به یک ضرورت تبدیل شود، چراکه در جهان به هم پیوسته امروز تغیر نکردن ساعتها ما را از ارتباط بهتر با سایر نقاط جهان محروم میکند و ساعات اداری را که میتوان با سایر نقاط جهان ارتباط برقرار کرد کاهش میدهد.
تغیر ساعت در ایران از چه زمانی آغاز شد؟
در سال 1311 دکتر حسابی و همکارانش با محاسبه طول و غرض جغرافیایی مناطق مختلف کشور و هماهنگی با گرینویج توانستند به ساعت در ایران نظم بدهند. قبلا در مقالات توضیح دادیم که نصف النهار گرینویج مبدا تعیین زمان در سراسر جهان است و به همین دلیل زمان در ایران هم بر مبنای گرینویچ تنظیم شد. پس از آنکه در سراسر جهان تغیر ساعت رسمی مورد استفاد قرار گرفت ایران هم از این قاعده پیروی کرد، تحقیقات نشان میداد که این کار در کشور هم به صرفه جویی برق کمک کرده است. یک بار در زمان ریاست جمهوری احمدی نژاد تصمیم بر این گرفته شد که اجرای این قاعده متوقف شود اما دشواری ارتباط با کشورهای جهان و بینظمی شکل گرفته در کشور باعث شده که اجرای تغیر ساعت به روال عادی باز گردد.
از سال 1386 و طبق مصوبه مجلس شورای اسلامی تغیر ساعت رسمی در ایران اجرایی میشود و دولت هر ساله موظف است در دو نوبت این کار را انجام دهد.
چه کشورهایی از تغیر ساعت جهانی تبعیت نمیکنند؟
اغلب کشورهای جهان تغییر ساعت جهانی را در تابستان و زمستان اجرا میکنند، تنها در کشورهای آمریکای جنوبی که عرض جغرافیای نزدیک به مدار استوا دارد این قانون در بیشتر کشورها اجرا نمیشود. در حال حاضر در استرالیا، نیوزلند، ترکیه، روسیه، اردن، سوریه بلاروس، گرجستان، ایسلند، ارمنستان، ژاپن، کره جنوبی، کشورهای اروپایی و آمریکا این تغیر اعمال میشود. در بین کشورهای آفریقایی تنها در مراکش و کشورهای غرب صحرای آفریقا این تغیر ساعت انجام میشود اما همانطور که قبلا اشاره شد سایر کشورهای آفریقایی و نزدیک مدار استوا که روزهای طولانی دارند از آن تبعیت نمیکنند.
این تغیر زمانی موجب میشود خیال والدین راحت باشد که کودکانشان در روز روشن به مدرسه میروند، همچنین امکان سکته قلبی در طول شب با تغیر ساعت جهانی کاهش پیدا میکند.
تاثیر دقیق این تغیر زمان روی اقتصاد چندان مشخص نیست اما فعالان صنعت گردشگری معتقد هستند فرصت بیشتری برای فعالیت توریستها ایجاد میشود و این کار به رونق صنعت گردشگری کمک میکند.
در گذشته باید تک تک ساعتها در زمان مقرر تنظیم مجدد میشد که کار سختی بود اما در حال حاضر به دلیل اتصال اغلب ساعتها مثل تلفن همراه و ساعتهای هوشمند به اینترنت تغیر ساعت در اغلب موارد به صورت خودکار انجام میشود.